user_mobilelogo
in seizoen 2017|2018 starten we met 'Workshops aan huis' en 'Leren aan huis'

Zoek binnen onze site

Samenwerkingspartners van SeniorWeb Westerkwartier

LogoSeniorWebW100  

 

Login voor onze Seniorweb Westerkwartier vrijwilligers

coronaDe laatste tijd bereiken ons, ook via cursisten, vragen of de CoronaMelder app wel veilig is en of het verantwoord is deze te laden op je smartphone. De reden voor de vraag is dat mensen op internet lezen dat de app onveilig zou zijn.
Daarom zijn we maar even in de materie gedoken.
De landelijke site van SeniorWeb heeft al een aardig artikel staan over de werking en het gebruik van de app. Zie daarvoor deze link.

Nu wat betreft de veiligheid. Daarvoor moeten we in de techniek duiken, en kijken naar de rol van Apple en Google. De twee techgiganten ontwikkelden namelijk samen de technologie die ten grondslag ligt aan de CoronaMelder. Volgens de bekende IT-expert en oud-journalist Brenno de Winter blijkt uit het contract dat de Nederlandse overheid met die bedrijven heeft afgesloten, dat ze niets met de gegevens doen. Dat is echt wel bijzonder omdat beide bedrijven via de smartphones die ze leveren (respectievelijk de iPhone en de Android smartphone) standaard wel heel veel data verzamelen.
Verder is de app zelf gebouwd volgens het open source principe. Iedereen die wil weten hoe de app werkt kan dat nagaan als hij of zij dat wil. Je moet dan wel verstand hebben van het bouwen van apps, maar er zijn genoeg mensen in Nederland voor wie dat geldt. En tot nu toe heeft niemand kunnen aantonen dat de app onveilig is. Ja, er zijn helaas veel spookverhalen over de zogenaamde onveiligheid van de app, maar dat is de nieuwe tijd: veel fake nieuws via de social media!
U kunt de app dus rustig gebruiken.

Bronnen:
1) Artikel “Corona-app deugt, zegt voormalig criticus De Winter” in de NRC van 8 september.
2) Artikel “CoronaMelder: privacy en veiligheid” op tweakers.net.